Društvo

Prijava
Uporabniško ime:

Geslo:

Ste izgubili geslo?

Registriraj se!

Išči na strani

Drustvo ljubiteljev orhidej Slovenije Forum Index
   Moja prva orhideja in splošna vprašanja
  Napake pri gojenju orhidej

Browsing this Thread:   1 Anonymous Users

Bottom   Previous Topic   Next Topic
<12
  •  Rate Thread
      Rate this Thread
      Excellent
      Average
      Bad
      Terrible
Poster Thread
  •  barbi666
      barbi666
Re: Napake pri gojenju orhidej
Just popping in
From
Group:
Registered Users
Lep pozdrav!
Tudi jaz se bom oglasila!
Sem strastna ljubiteljica orhidej, imam pa zelo zanimivo izkušnjo. Po začetnih problemih, ko so mi skoraj vse rastline odmirale, sem jih preselila na okno kopalnice. Ne boste verjeli - cvetijo in to zelo bujno. Zalivam jih pa zelo pazljivo in občasno. Tudi v jedilniškem oknu imam kotiček orhidej, ki me razveseljujejo. Pa lep pozdrav!

Barbara
Posted on: 07.2.2009 8:26
Create PDF from Post Print
  •  Andreja
      Andreja
Moderator
From Ljubljana
Group:
Webmasters
Andreja
Pozdravljena Barbara na našem forumu!

Ja, včasih si človek ne zna razložiti, zakaj nekje orhideje bolje delajo, kot na drugih mestih. Vendar lahko te pogoje najbolje ugotavljamo, če si nabavimo min-max termometre (trenutno jih ima Conrad, čisto majhne)in pa vlagomer. Potem pa gledati vrednosti in prišla boš do rezultatov, ki si jih sploh ne moreš misliti. Ta dva aparatka sta nujnost vsakega orhidejarja, kot gume na avtomobilu.

Kopalnice so znani prostori za uspešno gojenje. Veš morda zakaj ?

Pozdravček

Andreja
Posted on: 07.2.2009 11:17
  •  magic-girl
      magic-girl
Just popping in
From
Group:
Registered Users
Živjo!
Jaz in orhideje se leta in leta (2 leti pa še mal) trudive da bi skupaj uspele a do zdaj se to še ni zgodilo. Pred dvema letoma in še mal sem dobila svojo prvo orhidejo---ki sem si jo noro želela----a kljub mojemu trudu mi ni uspelo (kajti cvetela je, ni pognala nobenih novih popkov, in cvetovi so posušili in odpadli, čez nekaj časa pa se je še steblo posušilo,a listi ostali lepi in zeleni+ to leto je naredila novi list--in to je bilo vse kar je dala od sebe)Nikoli je nisem presadila niti gnojila.

Pri drugi orhideji (ki sem jo dobila pred parimi meseci) je bilo že boljše---lepo cvetela in začela tudi delati popke ki pa se niso in niso hoteli razviti v cvetove ampak so čez čas se posušili in odpadli.Liste je imela lepe. Tudi te nisem nikoli gnojila ne presadila. Zdaj pa ima en mali popek (ki je že kake 2 tedna prisoten a ostaja isti), zato pa je eden od listov začel rumeneti. KAJ NAJ NAREDIM----DA BO ZAČELA KONČNO CVETETI??

Zalivanje: enkrat tedensko (v lonček zalijem vodo in pustim 4 ure). Sem danes ugotovila(na tem forumu) da to ne smem delati tako da bom vsake 14 dni zalivala (in pustila v vodi 20 min)----ali je to vredu?
Lokacija: se nahaja na polici (Radiator-vedno zaprt)na zahodni strani, včasih imam oken odprt
**Danes sem kupila tudi neke ampulce za orhideje (in jih vstavila v lonček)---ali je to prav????
HVALA ZA NASVET
Posted on: 16.2.2010 22:04
  •  Andreja
      Andreja
Moderator
From Ljubljana
Group:
Webmasters
Andreja
Navedek:

magic-girl wrote:
Zalivanje: enkrat tedensko (v lonček zalijem vodo in pustim 4 ure). Sem danes ugotovila(na tem forumu) da to ne smem delati tako da bom vsake 14 dni zalivala (in pustila v vodi 20 min)----ali je to vredu?
Lokacija: se nahaja na polici (Radiator-vedno zaprt)na zahodni strani, včasih imam oken odprt
**Danes sem kupila tudi neke ampulce za orhideje (in jih vstavila v lonček)---ali je to prav????
HVALA ZA NASVET

KATASTROFA ! No, pa se nekateri trgovci in samozvani poznavalci orhidej jezijo name, ko tulim SPLOH NE NAMAKAT ORHIDEJ !
Ni čudno, da ti je vse šlo rakom žvižgat!
Da bi razumela orhideje, bi morala priti na kakšno predavanje, saj to niso travniške marjetice .
Najprej ime orhideje (verjetno Phalaenopsis), tako veš kakšne pogoje rabi.
Ti so:
- veliko zračne vlage (pršenje po rastlini do 14 ure)
- zračni substrat ( to kar je v lončku)
- svetloba ( največ 1m od okna)
- temperature dan: 20-25°C, noč 18-20°C
Zaradi namakanja si uničila substrat, s tem pa korenine in rastlina nima več moči, da bi pognala cvetno steblo. Še dobro da je sploh živa.
Napisala ti bom osebni mail in me boš poklicala !
Ampule pozabi !
Na našem forumu se podpisujemo z imenom !

Lp
Posted on: 16.2.2010 22:40
  •  darcica
      darcica
Just popping in
From
Group:
Registered Users
Navedek:

Frank wrote:
Alenka,

mislim, da svoji orhideji preveč presajaš

Problem, da ti je rastlina po dobrem začetku začela stagnirati bi sam pripisal prekomernemu zalivanju. Substrat, ki si ga uporabila je bil že v osnovi verjetno bolj droben. Dodala pa si še nekaj šotnega maha in problem je tukaj. Tukaj ni glavni problem substrat, ampak zalivanje. Substrat se ponavadi v gornjem delu hitro posuši (suh zrak v okolici)in mi ponovno veselo zalivamo. Vendar v spodnji polovici lončka substrat ostaja vlažen zelo dolgo in take okoliščine pripeljejo do gnitja korenin.

Navedek:

Pozdravljeni,

jaz sicer nisem ravno fanatična ljubiteljica orhidej, vendar so mi všeč (jih začenjam razumevati) in delam pa v stiku z njimi - jih prodajam in vedno znova me preseneča dejstvo, da se vsaka sorta posebej zelo zelo različno obnaša v ''različnih rokah'' in različnih pogojih. Obstaja neka teoretična nega oziroma navodila, kako jih negovati, ampak mislim, da je v tem velik razpon. Sama sem veliko testirala po celi hiši, kam bi jih lahko postavila, da bi uspevale in jih je veliko moralo umreti (beri se žrtvovati :) ) za ta cilj. Odkrila sem, da je moje okno nad radiatorjem v dnevni sobi, ki gleda na sever najbolj idealno zanje in da jih niti pozimi ne moti, če je ta vroč.
Zalivala sem jih redno oziroma kot se za gojitelja orhidej ''spodobi'', pa nisem nikamor prišla - orhideje so ovenjale, listi slabotni, cvetovi so odpadali.
Stvar, ki me je pa šokirala je bila ta, da moje orhideje morajo vedno v lončku imeti vodo(trenutno imam na oknu 1 phalaenopsis copperdora, 1 vrsto leopard princess in 1 mini belo phalaenopsis amabilis). Copperdoro sem v začetku februarja 2009 dobila v cvetočem stanju in do sedaj ni nehala cveteti, s tem, da je vmes pognala 2 novi stebli, na enem starem odcvetelem steblu pa naprej pognala popke. Trenutno poganja 5.steblo...uganka. Drugo sem dobila v slabem stanju, odcvetelem in je pognala na koncu odcvetelih vej nove poganjke, ki se kar naprej širijo, mini phal.pa poganja 5 steblo.
Moj namen ni bil se hvaliti, ampak samo prikazati izjeme, ki so me šokirale. Naslednjič priložim pa še slike.

Za zdaj lep pozdrav

Darja
Posted on: 20.6.2010 16:16
  •  Andreja
      Andreja
Moderator
From Ljubljana
Group:
Webmasters
Andreja
Pozdravljena Darja !

Dobrodošla na Forumu !
Na žalost iz tvojega prispevka nisem mogla razbrati, kaj so pozitivne oz. negativne strani nege.

Verjetno bi bilo potrebno ugotoviti tudi ZAKAJ so ti preje orhideje životarile !!! Če ne ugotoviš vzroka, ga tudi ne moreš popraviti.

Ni mi jasna tudi tvoja trditev : "Zalivala sem jih redno oziroma kot se za gojitelja orhidej ''spodobi''". Kakšno je to zalivanje in kakšna je ostala nega?

Navedki, ki jih uporabljaš, so me zmedli, ti kar naravnost napiši, kar bi rada.

Lp
Posted on: 20.6.2010 19:26
  •  darcica
      darcica
Just popping in
From
Group:
Registered Users
Se opravičujem, ker se nisem bolj jasno izrazila, v čem je bistvo problema kot ga vidim jaz.
Večini ljudi ni jasno, kaj morajo z orhidejami ''početi'', da jim ne umrejo, vendar jih ravno tako kupujejo (večinoma phalaenopsise) in drugi jih kupujejo njim, vedoč, da jim ne uspevajo. Zdi se mi, da ljudje ne gredo naprej od navodila ''1 dcl vode na točno 7 dni''. Kot nekdo, ki mora svetovati in te rastline prodajati, je pač moj vidik takšen. Sicer po poklicu nisem od stroke, ampak zaradi veselja do učenja novih stvari in razumevanja vsega, kar mi ni znano, sem se v to bolj poglobila in odkrila, da je malo ljudi, ki se vanje res poglobi oz.posveti pravilni negi.
Zgrešila sem z besedo gojitelj, saj sem imela bolj v mislih nekega povprečnega poznavalca orhidej, ki ve vsaj približno, kako se katero od orhidej neguje in vzdržuje.
Glede životarjenja mojih bivših orhidej pa bi rekla takole - prostor ni bil pravi in premalo svetlobe so imele vsekakor. Kot se vsak kot kupec orhideje znajde v zmedenem položaju - odkriti, kaj in kateri prostor (tudi točka v prostoru) ustreza njegovi orhideji...
To pa je moje mnenje, ki sem ga hotela povedati o problemih in napakah gojenja orhidej.
Posted on: 27.6.2010 14:57
  •  Andreja
      Andreja
Moderator
From Ljubljana
Group:
Webmasters
Andreja
Takole Darja, zdaj mi je malo bolj jasno, kaj te muči.

Najprej recepta za zalivanje NI ! ZAKAJ?!?

Zato, ker, da bi pri falenopsisih (Phalaenopsis-ih) dosegli pogoj izsušitve substrata med zalivanji, moramo zalivanje PRILAGODITI svojim pogojem, ki jih imamo na prostoru gojenja rastline.

Vpliv kvalitete substrata :
- bolj ko je razgrajen (star substrat), več ko vsebuje sphagnuma, manjši ko so delci, manj je zračen, BOLJ ZADRŽUJE VODO-VLAGO
- preveč gnojene rastline »pripomorejo«, da preostale soli ostajajo v substratu in ga razgrajujejo, posledica preveč moker substrat in pričetek gnitja

Vpliv temperature okolja in dostop toplega zraka:
- višja temperatura okolja, (poleti , pozimi-centralno ogrevanje) bolj se suši zgornji sloj substrata
- nižja temperatura, počasnejše sušenje
- dovod toplega zraka od spodaj: hitrejše sušenje substrata od znotraj

Vpliv premikanja zraka okoli rastline:
- nižja zračna vlaga, hitreje sušenje površinskega substrata

Verjetno je še kaj vplivov okolja na rastline, ki jih nisem zajela, ampak največ nam pove oko . Zato moramo rastlino STALNO opazovati in prilagajati dovajanje vode glede na pogoje, ki jih imamo.

Pri rodu Phalaenopsis obstaja eno samo pravilo: SUBSTRAT SE MED POSAMEZNIMI ZALIVANJI MORA OSUŠITI.
Jaz to rešujem tudi na ta način, da jih redno pršim po listih, če vidim da je potrebno tudi vsak dan, ko pa se v lončku ne vidim več rose, pršim toliko časa, da voda priteče skozi lonček (to je moje zalivanje!). Ta voda ostane v podstavku in pomaga pri vzdrževanju vlažnosti zraka okoli rastline. Iz podstavka namreč izhlapeva , zato okrasni lonček ne sme biti tesen, ampak vsaj za debelino palca širši od lončka z rastlino.

Z namakanjem se substrat hitreje razkraja, voda se predolgo zadržuje okoli korenin in te pričnejo gniti. Če ni korenin, rastlina ne more vsrkati vode, listi postanejo mlahavi.

Imam Phale, ki so stari tudi po 8 let in sedaj cvetijo z dvema ali tremi cvetnimi stebli.

Pogoj svetlobe : da ti ne pišem v luxih, ti povem po domače: ne smejo stati več kot 1 m od okna, ker je fizikalno ugotovljeno, da količina svetlobe pada s kvadratom razdalje. Torej lahko stojijo za uspešno rast do 1m od okna (bolje ob okno).

To so pogoji za Phale, za druge rodove in njihove križance so pogoji zopet drugačni, zato lahko poenotim gojenje orhidej z enim samim pravilom: opazovanje, opazovanje in učenje potreb teh rastlin v naravi ter prilagajanje tem pogojem v domačem okolju.

Odgovor je kasnil, ker me ni bilo v Ljubljani. Upam, da si zadovoljna.
Prosim, podpisuj se pod svoje prispevke.

Lep pozdrav
Posted on: 30.6.2010 0:17
 Top   Previous Topic   Next Topic
<12

You cannot start a new topic.
 You can view topic.
 You cannot reply to posts.
 You cannot edit your posts.
 You cannot delete your posts.
 You cannot add new polls.
 You cannot vote in polls.
 You cannot attach files to posts.
 You cannot post without approval.

(c) 2005 Društvo ljubiteljev orhidej Slovenija - All rights reserved.