Drustvo ljubiteljev orhidej Slovenije Forum Index Škodljivci in bolezni Kaparji
|
Browsing this Thread:
1 Anonymous Users
Bottom Previous Topic Next Topic |
| |
|
|
|---|
| Poster | Thread |
|---|
|
Re: Kaparji | #2 |
|
|---|---|---|---|
|
Not too shy to talk
![]()
From Ljubljana
Group:
Registered Users ![]() |
Res bi bilo zanimivo vedeti, kako orhideja dobi kaparja. Še bolj kot to, kako ga dobi pa me zanima, kako se ga enkrat, ko ga že ima, znebi. Se mi zdi da je zelo vztrajen....
Pozdrav, Branka |
||
|
Posted on: 30.10.2007 10:38
|
|||
|
Re: Kaparji | #3 |
|
|---|---|---|---|
|
Just can't stay away
![]()
From
Group:
Registered Users ![]() |
Mladi kaparji izgledajo kot kakšne pršice, brez težav se premikajo po rastlinah dokler ne najdejo primernega mesta kjer se prisesajo. Ko se prisesajo jim zraste oklep, ne morejo se več premikati. Iz teh se razvijejo samice (rumene luske na listih) ali samci (drobne mušice, ki lahko letijo). Ko samice spolno dozorijo postanejo rjave barve in pod svoj oklep odležejo jajčeca. Če rjavo samico odstraniš iz lista je pod njo rjavkast prah, to so jajčeca iz katerih se izležejo novi kaparji.
Kaparje je najbolj učinkovito odstranjevati ročno. Z vatirano paličico odstranimo kaparje ki jih lahko vidimo ali pa z mokro krpo obrišemo vso rastlino, da se znebimo tudi tistih kaparjev ki so premajhni da bi jih videli. sliko razvoja kaparja si lahko ogledate na: http://www.fao.org/docrep/006/Y4360E/y4360e0r.gif lp Primož |
||
Posted on: 31.10.2007 11:25
|
|||
|
Re: Kaparji | #4 |
|
|---|---|---|---|
|
Moderator
![]()
From Ljubljana
Group:
Webmasters Andreja ![]() |
Primož, odlično !!!!!
Že dolgo sem iskala slike razvojnih stopenj kaparja, pa jih nisem našla. Pri nekaterih gojiteljih v inozemstvu sem videla v rastlinjakih viseti tudi rumene lepljive plošče. Ali ve kdo, če bi ti feromoni pritegnili tudi leteče samčke kaparjev? Tako bi se dalo omejevati razmnoževanje ! Za Branko: trenutno preiskušam Biplantol, sredstvo, ki homeopatsko zatira škodljive insekte. Nisem verjela, ampak trenutno imam odlične uspehe. Ne želim pa hvaliti dneva pred nočjo...... Bom javila čez kak mesec, kaj je res ! Pozdrav Andreja |
||
|
Posted on: 03.11.2007 13:37
|
|||
|
Re: Kaparji | #5 |
|
|---|---|---|---|
|
Not too shy to talk
![]()
From Ljubljana
Group:
Registered Users ![]() |
Jaz sem se s kaparjem borila spomladi. Pri pregledu rastlin sem ga (jih) našla na najbolj nežnih delih cvetov, na spodnjih straneh listov, prisesali so se prav tja, kjer jih je bilo najteže najti. Marsikateri cvet sem kar odtrgala in zavrgla. Pri odstranjevanju sem si pomagala z vatirano palčko: z njo sem kaparja odstranila, potem pa list še zbrisala z mokro krpo. Zdaj že nekaj mesecev nisem našla nobenega in držim pesti, da bi tako ostalo tudi v bodoče.
|
||
|
Posted on: 04.11.2007 21:07
|
|||
|
Re: Kaparji | #6 |
|
|---|---|---|---|
|
Moderator
![]()
From
Group:
Webmasters ![]() |
Jeeee,tudi sam imam od danes naprej uradno farmo kaparja.
![]() Jajčece in nimfa, zraven mamice in malo zaviti v vatico Attached file: uvs080815-034.BMP (297.05 KB)![]() Attached file: uvs080815-005.BMP (297.05 KB)![]() Attached file: uvs080815-030.BMP (297.05 KB)![]() |
||
Posted on: 15.8.2008 13:53
|
|||
|
Re: Kaparji | #7 |
|
|---|---|---|---|
|
Moderator
![]()
From Ljubljana
Group:
Svinje, šele pod mikroskopom vidiš, da so prave svinje !
Andreja |
||
|
Posted on: 27.8.2008 17:39
|
|||
|
Re: Kaparji | #8 |
|
|---|---|---|---|
|
Quite a regular
![]()
From
Group:
Registered Users ![]() |
Meni so se tudi pojavili in sicer na praproti, ki je zrasla zraven Bulbophyllum putidum-a. Orhideja jih zaenkrat nima.
|
||
|
Posted on: 04.4.2010 15:36
|
|||
|
Re: Kaparji | #9 |
|
|---|---|---|---|
|
Moderator
![]()
From Ljubljana
Group:
Pred nekaj dnevi sem pregledovala srednje topli rastlinjak in opazila, da se mi ponovno pojavljajo kaparji.
Besna sem začela iskati, kje bi bil izvor škodljivcev, pa na orhidejah nisem, razen posamičnih osebkov, opazila večje populacije. Ob premikanju okrasnih rastlin, pa me je skoraj kap ! Na rastlini KAVE sem opazila cele kolonije, kapar pri kaparju ! Groza ! Takoj v izolacijo in zvečer pršenje !!!!! Na slikah si ga lahko ogledate, saj so mi nekateri potožili, da sploh ne vedo kako izgleda. Voila! Lp |
||
|
Posted on: 31.8.2010 1:15
|
|||
|
Re: Kaparji | #10 |
|
|---|---|---|---|
|
Just popping in
![]()
From
Group:
Registered Users ![]() |
Groza!
Pri meni na križancih Phalenopsisov enaka zgodba. Očitno je sedaj pravi čas za kaparje. Preventivno sem poškropila vse orhideje, najbolj kritične Phale pa osamila. Polona |
||
Posted on: 08.9.2010 8:51
|
|||
Top Previous Topic Next Topic |
|

Topic options
Print Topic
Nitno
Najprej novejši
Karmen

, tretji pa pravijo, da kaparji samo lezejo in da se zdrava orhideja okuži s kaparji z dotikom okužene orhideje ... Tako da sploh ne vem ...

uvs080815-034.BMP (297.05 KB)

kapar.JPG (178.88 KB)

You cannot start a new topic.
You can view topic.